Pagini

duminică, 10 iulie 2011

IDEEA, CONCEPTUL, METAFIZICA, MOARTEA, CREDINTA SI INTELIGENTA EXISTENTEI--DACA E !

IDEEA, CONCEPTUL, METAFIZICA, MOARTEA, CREDINTA SI INTELIGENTA EXISTENTEI--DACA E !
Ideea e o imagine ideală care prin natura ei reală se deosebeşte de concept, care e formal, apropiindu-se niţel de divin. De obicei se confundă ideea cu conceptul. Ideea e metafizică, în timp ce conceptul e logic. Ideea e conceptul gândit real, adică metafizic. Conceptul e formal, logic. Ideea e sediul realului. De altfel, Ideea platonică este o intuiţie a realului, în timp ce conceptul exprimă o sumă de lucruri prin similitudini şi utilitate.
Metafizica este ştiinta realului.
Salvarea e de natură religioasă, iar nu logică. Niciodată un concept nu e exhaustiv, deoarece incomplet este şi obiectul exprimat. Metafizica e inutilă în faţa morţii. Doar mistica e valabilă, şi din nefericire nu am realizat în mine un mare mistic… Metafizica e o speculaţie autonom umană şi de aceea sensurile dobândite prin speculaţie metafizică ţin de individuaţie.
Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă insingurarea. Eu am însă un spirit de cireadă sinistru… Asta e doar o izmeneală stilistica… Sunt de o sociabilitate greţoasă. Inteligenţa nu justifică lucrul acesta.
Moartea e necesară, dar insuportabilă. Nimeni nu a murit consolat deplin. Nu mă consolează ideea că voi muri. Sunt agăţat de viaţă cu ultimele gheare… Nu-i cred pe cei ce spun că mor consolaţi şi solemni. Doar sfinţii sunt capabili de aşa ceva…
Nu e un fleac încercarea morţii. Aş vrea să trăiesc noua sute de ani. E cam nereligioasă această dorinţă şi această zbatere, dar nu pot face pe viteazul. Ei, mare brânză n-aş face dacă aş mai trăi doua mii de ani, dar nici puţin lucru n-ar fi… De la o vârstă, fiecare zi în plus e un cadou.
TOT CE MA INCONJOARA MA SOCHEAZA SI-NGRETOSEAZA LA MAXIM, ASTEPTAND SA VAD DACA DIONCOLO E LA FEL.

Niciun comentariu: